Fii bărbat!Greșeli

Ai vrut să-i cumperi dragostea cu cadouri? A funcționat?

ai vrut să-i cumperi dragostea cu cadouri, a funcționat, treci peste divorț
După ce i-ai făcut toate mofturile, tot te-a părăsit? Așa, și ce dacă i-ai oferit tot ce a vrut? Asta o obligă pe ea să stea cu tine? Pentru că femeile nu vor să stea cu tine din obligație. Niciodată.
Și nu spun că e în regulă ca ea să te părăsească după ce tu i-ai făcut toate mofturile și i-ai dat tot ce ai putut. Aici ține de fiecare caz în parte, și nu îmi pot da cu părerea fără să vă cunosc. Dar da, e posibil ca gestul ei să denote o persoană total nerecunoscătoare și care profită de persoanele din jur pentru propriul interes.
În schimb, spun cu subiect și predicat că tu nu știi cum funcționează atracția. Pentru că, cel puțin conștient, tu nu ai vrut să o forțezi pe ea să stea alături de tine din obligație. Tu ai vrut să stea cu tine pentru că era atrasă de tine și chiar își dorea acea relație. Tu ai vrut să stea cu tine pentru că erai ”un tip de treabă”.
Și totuși, dacă vei fi sincer cu tine, vei recunoaște că cel puțin odată, din toate acele lucruri pe care i le-ai oferit sau gesturi pe care le-ai făcut pentru ea, cel puțin unul l-ai oferit cu intenția ascunsă ca ea să aprecieze gestul tău. Și cum poate ea aprecia mai bine tot ce faci pentru ea decât să rămână cu tine într-o relație sau o căsnicie.
Și totuși, dacă ești ferm convins că tu nu ai avut intenții ascunse în momentul în care îi ofereai tot ce dorea ea, atunci de ce acum, după despărțire, îi reproșezi că te-a părăsit deși tu i-ai oferit tot ceea ce și-a dorit?
Și te întreb asta pentru că mi-e greu să cred că atunci când i-ai cumpărat telefonul acela pe care și-l dorea, sau cine știe ce alt lucru, i-ai spus clar că îi cumperi telefonul doar cu condiția ca ea să nu te părăsească până în decembrie anul viitor. Pentru că dacă nu ai pus condiția asta, atunci nu ai ce să îi reproșezi ei pentru despărțire. Și mă îndoiesc că ai pus condiții de genul acesta.
Dacă vei avea plăcerea să citești cartea ”No more Mr. Nice Guy” de Dr. Robert Glover (din păcate, momentan se găsește doar varianta în limba engleză), vei vedea că tipicul bărbaților așa numiți ”de treabă” este să ofere pentru a primi altceva la schimb. Când oferă ceva, se așteaptă să primească înapoi ceva ce își doresc, dar nu au niciodată curajul să spună că ceea ce fac ei pentru acea persoană are atașate anumite obligații.
Problema apare atunci când, după ceva timp în care nu primesc ceea ce își doresc pe ascuns, ajung să răbufnească asupra persoanei respective, deși acea persoană nici nu știa că are anumite obligații sau datorii față de el. Asemănător cu ceea ce faci tu acum când te plângi că fosta ta soție nu a mai stat cu tine, deși tu te-ai dat peste cap să îi faci ei toate mofturile și să îi satisfaci toate dorințele.
Ți-ai pus vreodată întrebarea de ce ai făcut toate astea? De ce i-ai făcut ei toate mofturile și i-ai cumpărat toate rochițele pe care și le-a dorit? Iar de multe ori, afirmația aceasta vine însoțită de expresia, ”iar pe mine m-am neglijat”. De ce?
De ce nu ți-ai cumpărat trusa aceea de scule de pescuit pe care ți-ai dorit-o și ai preferat să îi cumperi ei cizmulițele pe care le-a folosit de două ori și acum țin companie altor zeci de perechi de papuci nefolosiți din garderoba ei.
Cel mai des întâlnit răspuns este ”pentru că am vrut să fie fericită”, și este un răspuns perfect rezonabil. Problema este că omitem să adăugăm expresia ”alături de mine”. Pentru că da, am făcut ceea ce am făcut pentru că am vrut ca ea să fie fericită alături de noi.
Și spun ”noi” pentru că și eu am făcut la fel. Și eu am cumpărat telefoane în speranța că ea va fi fericită alături de mine. Și partea comică este că ea nici nu mi-a cerut asta, doar s-a întâmplat să aibă probleme cu telefonul ei, și atunci mi-a venit ideea să îi cumpăr un telefon pentru ca ea să fie fericită.
Mai târziu, când ne întâlneam la notar să semnăm cereri de divorț, am realizat că nu mă interesa cât de fericită o face acel telefon și că, de fapt, am cumpărat acel telefon pentru ca ea să mă placă. Pentru ca ea să mă creadă un soț bun. Am cumpărat acel telefon pentru ca ea să fie fericită, dar doar alături de mine. Practic, am vrut să îi cumpăr dragostea, și dacă ar fi funcționat, astăzi nu mai scriam aici.
Dar tot ce povestesc acum nu am realizat atunci, pe loc, am realizat mult mai târziu. Atunci doar mă felicitam singur în sinea mea pentru faptul că sunt un soț minunat și îi fac surprize soției mele. Chiar o consideram pe ea ca fiind foarte norocoasă că are un asemenea soț, pentru că ăsta nu era singurul gest frumos pe care îl făcusem pentru ea.
Și chiar dacă, analizând la rece, nu-mi pot acuza fosta soție că ar fi o ființă nerecunoscătoare, e lesne de înțeles că nu îmi împărtășea părerea precum că ar fi extrem de norocoasă să aibă un asemenea soț.
Pentru că atunci când dai cu scopul de a primi ceva înapoi, o faci pe persoana cealaltă să se simtă datoare. Și asta niciodată nu o să crească atracția unei femei pentru tine. Niciodată o femeie nu va fi încântată de ideea că îți este datoare. Da, e posibil să dai de o femeie materialistă care va fi încântată de tot ce poți să îi oferi și să nu se simtă datoare față de tine, dar acea femeie oricum te va părăsi când nu mai ai ce să îi oferi.
Și totuși ce trebuia să faci tu? Nu spun că nu trebuia să îi faci surprize soției tale, că nu trebuia să nu îi cumperi cadouri sau să îi faci ocazionalele ”mofturi”. În fond, era soția ta, o iubeai și îți doreai ca ea să fie fericită. Spun că nu trebuia să atașezi condiții ascunse acelor cadouri sau gesturi frumoase.
Spun că trebuie să îi cumperi flori sau orice altceva soției tale, dar doar ca răsplată pentru un comportament bun. Și de cele mai multe ori vei găsi motive pentru care ea merită acel cadou.
Dar niciodată nu trebuie să cumperi un cadou sau să faci un gest frumos pentru ea dacă o simți distantă sau supărată pe tine. Oricum ți-ai justifica tu gestul, ai cumpărat cadoul acela pentru că ai vrut să te placă. Pentru că ai încercat să o forțezi să te placă. Pentru că ai încercat să o faci să se simtă datoare față de tine. Pentru că ai vrut să o manipulezi să nu te părăsească.
Și strategia asta are două mari defecte. În primul rând, sunt șanse foarte mari să ajungi să te plângi că te-a părăsit deși i-ai oferit inclusiv luna de pe cer, deși nu e chiar corect din partea ta fiindcă nu ai pus condiții clare atunci când ai dat acele cadouri.
În al doilea rând, femeile nu sunt proaste și își dau seama când încerci să le cumperi iubirea, iar asta nu funcționează niciodată pentru că este un gest de bărbat slab și nu așa funcționează atracția. Dacă ar fi funcționat așa, astăzi aș fi fost în continuare căsătorit, iar acest site nu ar fi existat.

 


Ai nevoie de mine? Mă găsești aici!

Sunt curios care este părerea ta despre ce am scris în articol. Lasă un comentariu și interacționează cu ceilalți cititori!