Ce ai de făcutÎmpăcareStatus quo

Ești sigur că erai fericit alături de fosta?

ești sigur că erai fericit alături de fosta, treci peste divorțDacă treci printr-un divorț, probabil că astăzi încă suferi după fosta relație. Și e normal, dar atât vreau să te întreb: tu chiar erai fericit? Și nu vreau să îmi dai un răspuns încă pentru că nu cred că e cel corect.
Acum doi ani, când eram în locul tău, eram tentat să îi invidiez pe cei care aveau relații de lungă durată. Eram supărat pentru că ei aveau parte de așa ceva în timp ce eu treceam printr-un divorț și toate planurile de viitor îmi fuseseră date peste cap.
Eram invidios pe oamenii cu relații de lungă durată chiar dacă nu făceam distincția între relații fericite și relații doar de dragul de a avea o relație. De relații toxice nu are rost să mai vorbesc. Din fericire, cu timpul, am învățat să citesc mai bine oamenii din jur.
Aș vrea să te gândești la câteva cupluri pe care le știi personal și care au mulți ani de relație în spate, precum părinții tăi dacă e cazul. Răspunde-mi la o întrebare: bărbații ăia din cuplurile vechi de 10-20-30 de ani sunt fericiți? Sau sunt adaptați situației și împăcați cu ideea.
Mai sunt ei îndrăgostiți de soțiile lor sau doar s-au obișnuit cu viața lor și e o doar monotonie? Vezi în ochii lor iubirea așa cum o vezi în filmele de Hollywood? Toți vrem să trăim până la adânci bătrâneți alături de soțiile noastre, dar uităm partea cu ”să trăim fericiți până la adânci bătrâneți”.
Nu mă înțelege greșit. Nu spun că nu e bună o relație de lungă durată. Și eu vreau o relație de lungă durată. Ceea ce spun e că relația aia de lungă durată pe care o invidiem e posibil să nu fie chiar ceea ce ne imaginăm că e.
Înainte de despărțire mă catalogam ca fiind fericit. După despărțire, când stăteam și analizam ce s-a întâmplat, continuam să consider că am fost fericit.
Astăzi? Astăzi nu mai sunt atât de sigur. Astăzi consider că acum sunt fericit. Astăzi cred că în fosta relație nu am știut exact ce înseamnă să fii fericit.
Nu spun că mi-a fost rău în relație, ba chiar mă consider destul de norocos, dar fericit? Fericit am învățat să devin de unul singur, și astăzi mă consider fericit. Nu știu să explic cum eram atunci, știu că fericit sunt abia astăzi.
Nu știu cum e situația la tine, dar părinții mei încă sunt împreună după atâta timp. E ceva la care am aspirat și eu până acum 2 ani. Într-un fel, ăsta era modelul meu în viață.
Astăzi nu mai sunt atât de sigur. Da, ai mei sunt de 39 de ani împreună, au o relație destul de funcțională și mulți i-ar putea considera ca un exemplu, dar sunt ei fericiți? Nu sunt atât de sigur. Aș spune că sunt învățați unul cu altul, sunt sigur că le-ar fi mult mai greu pentru o perioadă dacă s-ar despărți, sunt sigur că pentru ei ăsta e modelul de viață pe care îl vor, dar eu, cel de astăzi, nu-mi doresc așa ceva.
Știi ce-mi doresc? Îmi doresc o relație de lungă durată, dar una de calitate. Între timp am înțeles că nu relația te face fericit, ci tu îți faci singur viața fericită. Relația doar completează o viață fericită.
Nu cumva confuzi și tu fericirea cu obișnuința? Nu amesteca lucrurile! Sunt sigur că între a rămâne într-o relație nu neapărat excelentă și a trece printr-un divorț vei alege relația. Nu am fost în situația de a alege deci nu m-am gândit cum aș reacționa.
Dar știu că astăzi ești pus în fața faptului împlinit și treci printr-un divorț fără voia ta. Iar tu îți irosești timpul plângând după o relație care, probabil, nu era excelentă. Dacă tot nu ai scăpat de ce era mai rău, nu vrei ceva mai bun?
Cum știu că nu erai fericit? Știu sigur că relația voastră nu s-a stricat în ziua în care te-a părăsit. S-a stricat de mult. Ziua în care a plecat a fost doar punctul culminant. Nu mă minți spunându-mi că nu ai simțit că o pierzi, că nu ai simțit-o din ce în ce mai distantă. Nu încerca să-mi spui că vă iubeați amândoi ca la începuturile relației. Nu-mi spune că nu ți-ai pierdut ore întregi de somn gândindu-te ce să faci. Nu-mi spune că erai fericit!
Dacă tot suferi după o relație, suferă după una funcțională, una în care să fii fericit, una în care să te simți iubit, așa cum știu că ți-ai dorit întotdeauna. Suferă după următoarea, nu după fosta și nu uita că diferența între fosta relație și viitoarea relație constă în cum evoluezi tu ca om astăzi.

 


Ai nevoie de mine? Mă găsești aici!

Un comentariu la „Ești sigur că erai fericit alături de fosta?

  1. Foarte interesant! Care o fi directia in viata?
    Relatiile de lunga durata nu au cum – in opinia mea – sa stea intr-o fericire continua, sa fie de „calitate” in sensul articolului. Sa-mi spui daca ai cunoscut vreuna!
    In schimb, cea ca a parintilor tai, „functionala” se mai gaseste dar destul de rar…

    Ce am observat eu – poata eronat – : cei cu relatia „functionala”, de o viata, termina viata senini si luminosi iar cei ce cauta „fericirea” promovata de media, termina ca epave de care nu mai are nimeni nevoie.

    https://www.youtube.com/watch?v=yo0uEPsANDM&t=217s

Sunt curios care este părerea ta despre ce am scris în articol. Lasă un comentariu și interacționează cu ceilalți cititori!