Ce ai de făcutFii bărbat!Status quo

Singur de Sărbători

singur de sărbători, treci peste divorț
În cazul meu, primele sărbători în calitate de proaspăt divorțat au fost cele de Paște, dar cred că ar fi fost la fel de nasoale și dacă era cazul Sărbătorilor de Iarnă. Pentru că da, e nasol! Scriu asta la aproape doi ani de la divorț și constat că sunt mai mâhnit de amintirea primelor Sărbători în calitate de burlac, decât de divorțul în sine.
Personal, aveam mereu itinerariul prestabilit, indiferent că era Paște sau era Crăciun, mergeam întâi în vizită la rudele mele, după care mergeam în vizită la rudele ei și, în final, ne vizitam prietenii. Singur, nu prea mai găsești chef să mergi în vizite. Norocul tău e că acum ai doar un singur set de rude de vizitat.
Dacă ți-ai creat automatisme, acum îți va fi greu să ți le schimbi. Sărbătorile sunt despre familie și despre cei dragi, dar trebuie să accepți că familia ta s-a micșorat și va trebui să te concentrezi doar pe rudele cu care ai rămas. Partea bună e ca ai salvat bani cu mesajele de genul ”Fie ca….” sau ”Anul Nou să vă aducă….” pentru că vei mai trimite doar jumătate din ele.
Are rost să îți explic că indiferent cât de bine te-ai înțeles cu familia ei, nu ai ce să le urezi de Sărbători? Va trebui să tai contactul cu rudele ei, pentru simplul fapt că nu mai sunt rudele tale și nu poți rămâne cu forța în familia fostei soții. Și te cred că poate te înțelegi bine cu părinții ei, și poate chiar sunt niște oameni minunați, dar va trebui să accepți că legătura dintre voi s-a destrămat. Peste un an cel mai probabil veți fi deja străini, peste zece ani s-ar putea să nu-și mai aducă aminte de existența ta.
Și poate te mănâncă degetul și vrei să trimiți mesajul tău preferat cu ”Nașterea Mântuitorului să vă găsească alături de cei dragi” dar întrebarea mea este: vei trimite și anul viitor mesaj? Dar peste doi ani? Dar când foștii tăi socrii vor avea alt ginere? Dar când foștii tăi socri vor fi bunici? Cam când crezi că se va rupe legătura? Pentru că dacă nu intenționezi să o menții toată viața, ceea ce mi se pare o prostie, nu prea văd de ce ai păstra legătura acum.
Între timp, reuniune de familie. Te-ai dus la părinți și au apărut toate rudele posibile și imposibile. Masa e plină, salata de boeuf e la discreție și e o liniște apăsătoare. Există un elefant în încăpere. Toți observă lipsa fostei tale soții, toți știu ce s-a întâmplat, sunt destul de sigur că au aflat și amănuntele, și totuși nimeni nu se dă de gol că ar ști pentru a-i salva onoarea celui care i-a înștiințat pe toți. Inevitabil, subiectul va fi deschis de cineva, probabil într-un mod cât se poate de elegant. Nu poți scăpa de asta, va trebui să fii bărbat și să le povestești ceea ce ei deja știu pentru că veștile rele circulă mult mai repede decât veștile bune. Nu aflaseră toți că te-ai căsătorit, unii doar au dedus asta când au aflat că ai divorțat.
Și asta nu e singura veste rea, pentru că îți vei folosi timpul liber extrem de prost, oscilând între a-ți aduce aminte de sărbătorile petrecute împreună și a te gândi oare ce face ea acum. Oare rudele ei mai fac masa aceea mare unde vă strângeați an de an? Oare ea e singură sau și-a găsit deja pe altcineva și l-a adus pe el la masa festivă? Oare rudele ei se poartă frumos cu noul tip? I-au dat deja locul tău de la masă? Oare se gândește și ea la tine așa cum te gândești tu la ea? E posibil totuși să-și fi găsit pe altcineva? Oare cine e? Și de aici te las pe tine să continui șirul întrebărilor fără rost pentru că sunt sigur că te descurci.
Ce trebuie să faci pentru a nu avea niște sărbători de doi lei? Sincer vorbind, nu știu. Ale mele au fost de rahat, după care am trecut peste și la următorul rând de sărbători nu a mai fost așa rău. Ce simți tu acum e ceva temporar. Sărbătorile acestea sunt de rahat, dar vor trece, iar tu, pur și simplu, va trebui să treci prin toate astea. Du-te și vizitează-ți părinții și rudele, fă-ți sărbătorile alături de familie sau prieteni dragi și acceptă că anul acesta nu ai tras lozul norocos. Vei avea destule sărbători fericite, doar că nu vor fi acestea, cel mai probabil vor fi următoarele, depinde și de cât de lungă a fost relația.
Va trebui să începi să te simți bine și pe cont propriu. Citește ce am scris aici despre a învăța să fii singur. Te poți duce la plimbare, la un film, la un concert, de fapt, orice acțiune care te va ține ocupat este excelentă. Nu trebuie să îți acorzi timp de gândire. Pentru că e ușor să cazi în depresie, e ușor să ajungi să îți plângi de milă, e ușor să începi să reanalizezi fiecare secundă a relației voastre. Și, de fapt, totul pleacă de la frica de singurătate. Sub nici o formă nu trebuie să te gândești la o împăcare doar de frica de a petrece perioada aceasta singur.
Și totuși, poți face ceva. Poți să fii conștient de ce faci și de starea ta. Atunci când vezi că începi să te gândești la ea, schimbă-ți imediat gândurile, citește o carte, găsește-ți ceva de făcut, orice. Trebuie doar să nu îi mai permiți creierului tău să plece departe. Nici să răscolească trecutul, nici să își facă scenarii și să-și pună întrebări inutile. Iar atunci când inevitabil ajungi să vorbești din nou despre ea, schimbă subiectul într-unul mai pozitiv. În cazul în care nu ai observat, atunci când vorbești despre ea te cuprinde o stare de tristețe. Nu e ceea ce îți dorești.
Sărbătorile țin doar câteva zile, după care poți reveni la rutina ta. E greu, dar nu imposibil.

 


Ai nevoie de mine? Mă găsești aici!

Sunt curios care este părerea ta despre ce am scris în articol. Lasă un comentariu și interacționează cu ceilalți cititori!