Pe scurt, da, e normal, dar nu o fă niciodată în fața unei femei sau a copiilor tăi.
Și de aici începe controversa. Pentru că bărbatul modern nu se teme să-și exprime emoțiile în fața unei femei. Dar atunci când vine vorba de atracția dintre un bărbat și o femeie, nu-i pasă nimănui dacă ești tu un bărbat modern sau nu.
Încep cu partea cea mai simplă. E normal să ai emoții, sentimente sau să te simți uneori copleșit de lucrurile din jurul tău. E bine să realizezi ce trăiri ai, să le conștientizezi, să le analizezi. Dar nu e în regulă să te lași dominat de emoții.
E bine să elimini emoțiile într-un fel. Ține de tine cum o faci, un sac de box, o foaie de hârtie, sau chiar să plângi. Spun doar să nu o faci de față cu femeile. O poți face mai târziu, când nu te vede nimeni.
De ce? Pentru că oricât s-ar strădui feminismul să ne convingă că e mai bine pentru un bărbat să plângă, nu schimbă cu nimic sutele de mii de ani de evoluție, perioadă în care se știa clar că plânsul e semn de slăbiciune.
Și dacă ai noroc, vei găsi femei care îți vor spune asta cu subiect și predicat. Îți vor spune că nu sunt atrase de bărbați care plâng, și nu vor să-și vadă bărbatul copleșit de emoții.
Să zicem că ai o scuză când îți moare cineva apropiat. Dar în rest, nu e în regulă să te vadă plângând.
Chiar eu am pățit-o, cu mulți ani în urmă, când mi-am permis să las câteva lacrimi să-mi curgă pe obraz pentru că aveam impresia că nu mă vede nimeni în acel moment. Țin minte foarte bine motivul, nu era unul neînsemnat, dar este irelevant pentru articolul de astăzi.
Și, în timp ce îmi lăsam sentimentele să mă copleșească, a venit soția, care m-a surprins în momentul meu de slăbiciune. A avut un comportament foarte ciudat pentru mine atunci. Mi-a ascultat problema, nu mi-a părut extrem de înțelegătoare și chiar mi-a spus că e prima oară când mă vede plângând. Ba chiar a avut rugămintea să nu mai plâng de față cu ea.
Dacă stai să te gândești, cam de rahat comportamentul ei. Bărbatul ce urmează să-ți devină soț plânge și singura ta problemă e să nu mai plângă de față cu tine. Și aș fi foarte supărat pe lucrul ăsta, dacă astăzi nu l-aș înțelege perfect. De ce?
Pentru că femeile urăsc bărbații slabi. Că o realizează sau nu, femeile sunt făcute să respingă bărbați slabi. Și de asta cred că unele femei își bat joc de bărbații slabi, ca să le arate altora că nu e în regulă un astfel de comportament.
Soția mea nu mi-a spus de ce să nu plâng în fața ei. Doar mi-a spus să nu o fac. Și vei găsi multe femei care îți vor spune și ție asta. Dar, în același timp, vei găsi peste tot în presa de astăzi și în filmele pe care le vezi, că e ok să plângi, să îți exprimi sentimentele și să te comporți exact ca o femeie.
Unele femei vor spune că le place să vadă un bărbat care știe să îți exprime emoțiile. Și sunt convins că nu mint. Numai că e o diferență foarte mare între ce îi place unei femei și ce o atrage sexual. Și tu trebuie să fii cel cu atracția sexuală, altfel sunteți doar amici.
În ultimii ani e o luptă acerbă să se redefinească ideea de masculinitate. Fii te rog atent la un singur lucru: cei care încearcă să schimbe noțiunea de masculinitate, sunt cei care nu au parte de ea. Vei găsi femei vorbind despre redefinirea masculinității, și vei găsi acei bărbați ce pot fi caracterizați în multe feluri, numai masculini nu.
Nu vei găsi niciodată bărbați cu adevărat masculini să se plângă că trebuie redefinită masculinitatea.
Zilele trecute s-au împlinit 75 de ani de la Debarcarea din Normandia. Crezi că acei bărbați nu erau speriați? Crezi că nu ar fi vrut să plângă constant? Crezi că nu ar fi vrut să le spună soțiilor sau prietenelor de acasă ce simt? Dar și-au făcut datoria și nu s-au lăsat influențați de sentimente. Astăzi ești pus la perete dacă-i spui unui bărbat să nu plângă în fața unei femei.
Și da, bărbații de astăzi poartă jeans cu glezna la vedere, inclusiv iarna. Și da, se epilează. Și da, se comportă ca niște femei, dar știi ceva? Văd din ce în ce mai multe femei care iau atitudine și spun răspicat că ăla nu e genul de bărbat de care sunt atrase.
Pentru că da, social vorbind, așa ceva a ajuns acceptabil. Și da, astăzi e social acceptabil să plângi în fața unei femei. Dar acea femeie nu se va umezi niciodată acolo jos când te vede pe tine plângând.
Au apărut cluburi de bărbați care se strâng să se îmbrățișeze. Bărbați heterosexuali care se stau 2-3 ore îmbrățișați cât mai mulți în niște paturi imense. Crezi că soțiile lor mai sunt atrase de ei? Crezi că o femeie se va simți în siguranță să se lase condusă de un asemenea bărbat?
Pentru că indiferent ce prostii te învață pe tine Media, rolul tău într-o familie este în continuare același. Trebuie să fii un stâlp, care să nu se îndoaie sub presiune și care să o facă pe ea să se simtă protejată.
Și cum vrei să existe atracție între voi cât timp tu te comporți ca o femeie? De asta ajungeți în relații fără sex, de asta ajungeți să fiți înșelați, și de asta femeile sunt cele care inițiază divorțul în 70% din cazuri.
Da, campania asta care ne învață să ne arătăm emoțiile va continua. Și se va ajunge ca un bărbat să poată plânge de față cu o femeie fără să fie judecat, fără să se facă glume pe seama lui. Ba chiar e posibil să nu se mai considere un semn de slăbiciune.
Dar nici o campanie de Media nu va schimba faptul că femeile nu sunt atrase de bărbați care plâng. Nici o campanie de Media nu va face ADN-ul soției tale orb la faptul că te comporți ca o femeie.
Și o repet a mia oară, pentru cei ce încă nu știu ce vor femeile. Femeile vor bărbați! Vor curajul tău, vor stăpânirea ta de sine, vor calmul tău, vor forța ta. Vor să știe că dacă lucrurile devin dificile nu te vei lăsa copleșit de emoții și vei rezolva situația. Vor să te știe capabil să le aperi și pe ele și pe viitorii voștri copii.
E treaba ta ce faci. Poți încerca să joci rolul bărbatului modern și să vezi ce se întâmplă. După care, dacă te arzi jucându-te cu focul, te aștept să-ți explic de ce nu e bine să treci cu vederea peste 200.000 de ani de evoluție. Nu te costă decât un divorț să înveți că nu ești tu mai deștept decât toți aceia ce au fost bărbați înaintea ta.